Hvad er herpes gladiatorum?

Herpes simplex virus (HSV) producerer undertiden en hudinfektion kaldet herpes gladiatorum. Tilstanden er også kendt af navne mat pox, herpes rugbiorum, scrumpox og wrestler’s herpes. Transmission sker via huden og kan påvirke brydere eller rugby spillere på grund af den store mængde hudkontakt mellem deltagere i disse sportsgrene. Symptomer omfatter smertefulde blærer, som kan forekomme på ansigt, nakke og arme. Tilstanden kan behandles med antivirale lægemidler.

Typisk transmitteres HSV ved kontakt mellem to slimhinder. Seksuel transmission resulterer i tilbagevendende smertefulde genitalblærer, og overførsel via spyt kan resultere i blærer i mundområdet. Denne virus kan imidlertid også overføres ved direkte hud til hudkontakt, og det er også den måde, hvorpå individer smittes. Som tidligere nævnt er udbrud af denne tilstand blevet konstateret blandt brydere og rugby spillere.

Symptomerne på herpes gladiatorum involverer typisk udvikling af smertefulde sår eller sår på huden. Mest almindeligt findes læsionerne i ansigt, arme og nakke, og blærerne har tendens til at forekomme i grupper. Lejlighedsvis kan nogle berørte patienter have andre symptomer, herunder feber, ondt i halsen og hævede kirtler forud for blisterudseendet på grund af deres infektion med HSV. Blærerne bryder til sidst og efterlader huden under eksponeret, hvilket kan resultere i en sekundær bakterieinfektion, hvis disse sår ikke holdes rene.

Diagnostisering af herpes gladiatorum kan udføres på en række måder. Mange gange forekommer sygdommen som et udbrud, der påvirker flere holdkammerater eller tidligere modstandere på samme tid. Blærerne udvikler sig typisk ikke til ca. en uge efter indledende eksponering, så det er nyttigt at forstå tidskursuset, når læsionerne udvikles. For at være helt sikker på, at symptomer skyldes HSV infektion, kan en række bekræftende laboratorietest udføres enten på patientens blod eller på en prøve taget fra en aktiv blister.

Antivirale lægemidler såsom acyclovir kan anvendes til behandling af herpesgladiatorum. Det er vigtigt at starte behandlingen med disse lægemidler, så snart de første symptomer er konstateret for at opnå størst mulig gavn. Nogle patienter kan få en gentagelse af hudlæsionerne, da herpes simplex-virus har tendens til at ligge sovende i dele af menneskekroppen og venter på at strejke igen på et senere tidspunkt. Tilbagefald kan behandles med et kort kursus af antivirale lægemidler. Hvis patienter har flere tilbagevendelser, kan de tage antivirale lægemidler dagligt, selv når de er asymptomatiske, for at forhindre episoder i at forekomme.

Forebyggelse er et vigtigt aspekt ved at kontrollere udviklingen og spredningen af ​​herpes gladiatorum. Atleter, der deltager i kontaktsporter, bør sørge for at opretholde god hygiejne, vaske deres uniformer regelmæssigt og rense alle overflader udsat for hud. Folk, der har et udbrud af denne tilstand, bør udelukkes fra kontakt sport for at forhindre dem i at give sygdommen til andre atleter.