Hvad er hypersalivation?

Hypersalivation er overdreven spyt flow. Det er også kendt som sialoré og ptyalisme. Betingelsen kan skyldes både midlertidige og permanente tilstande som ekstrem oral betændelse, nogle former for neurologiske lidelser eller eksternt traume som f.eks. Tandplejeapparater, der ikke passer ordentligt. Det vil præsentere sig selv som en rigelig spyt i munden eller krammen. Udover overskydende produktion af spyt, vil en patient med tilstanden ofte også synke ofte.

Patienter med denne tilstand, som kaster sig, gør det af forskellige årsager. Nogle kan ikke sluge ordentligt og har derfor ingen anden udløb for overskydende spyt. Andre kan ikke lukke deres mund, uanset om de er fysiske eller mentale årsager.

Der er mange sygdomme, der kan føre til hypersalivation. Nogle af de mest almindelige er leversygdom, serotoninsyndrom og pancreatitis. Schizofreni, mentale retardationer og nogle slags neurologiske lidelser kan også forårsage tilstanden.

Problemer i munden kan også forårsage denne lidelse. Disse kan omfatte oral infektioner, mavesår og enhver anden tilstand, der forårsager overdreven inflammation i mundhulen. Ekstern traume fra ukorrekt monteret tandpleje som fester kan også være årsag.

I nogle tilfælde er hypersalivation forårsaget af dårlig dræning fra mundhulen, snarere end overdreven produktion af spyt. Fælles årsager til dette problem er oral abscesser, stråling og andre årsager til infektioner i området. Fysiske abnormiteter som en brud i kæben kan også føre til tilstanden.

Nogle af de mere gunstige midlertidige årsager til hypersalivation omfatter graviditet og tænder. Det kan også være forårsaget af problemer som underernæring og alkoholisme. En overbelastning af stivelseindtag kan også forårsage problemet.

Hypersalivation kan også være kroppens reaktion på forgiftning fra toksiner. Fælles syndere omfatter kobber, organophosphater og arsen. Kviksølvforgiftning, kendt som mercurialisme, kan også være en årsag.

Tilstanden kan også skyldes visse lægemidler. Disse omfatter ketamin, clozapin og pilocarpin. Risperidon og kaliumchlorat kan også forårsage overdreven spytproduktion.

I de fleste tilfælde styres hypersalivation via behandling af den underliggende tilstand. Selvom der ikke er en fælles direkte behandling, kan korrekt tandhygiejne hjælpe med at klare tilstanden. Det skyldes, at aktiviteter som mundskylning og børstning af tænder kan hjælpe med at tørre munden. Hvis det ikke skyldes en permanent tilstand, vil den i de fleste tilfælde aftage, når årsagen er blevet behandlet.