Hvad er hypoadrenalisme?

Hypoadrenalisme er en medicinsk tilstand, der skyldes nedsat binyrefunktion. Også kendt som binyreinsufficiens, nedsat binyrefunktion kan forårsage utilstrækkelig hormonproduktion, der kan bringe ens liv i fare, hvis de ikke behandles. Personer med hypoadrenalisme modtager generelt hormonudskiftningsterapi for at genskabe hormonbalancen.

Binyrerne er en del af kroppens endokrine system, som tjener til at regulere metabolisk funktion. Placeret over hver nyre, hjælper de to binyrer med at regulere hormonproduktion og distribution i hele kroppen. Hver besidder to forskellige sektioner, cortex og medulla, for at hjælpe med henholdsvis cortisol og adrenalinproduktion. Cortex sektionen er ansvarlig for reguleringen af ​​flere funktioner, herunder blodtryk, immunsystem stabilitet og metabolisme.

Primær adrenal insufficiens, eller Addison’s sygdom, opstår, når cortexfunktionen er kompromitteret. Autoimmun sygdom, metastaseret kræft og udbredt infektion, der direkte truer binyrefunktionen, kan bidrage til et fald i cortisolproduktion, der udløser starten af ​​Addison-symptomer. Hypoadrenalisme kan også stamme med hypofysefejl, der bidrager til en tilstand, der betegnes som ACTH-mangel. Akronen ACTH står for adrenokortikotrop hormon, der produceres af hypofysen for at indlede hormonproduktion af binyrene.

Hypoadrenalisme kan diagnosticeres efter en omfattende høring af en læge og administration af et batteri af diagnostiske tests for at udelukke andre forhold. Cortisolniveauer måles og evalueres generelt med blodprøver. Natrium-, kalium- og blodglukoseniveauer kan også vurderes intermitterende til indirekte at måle kortisolniveauer. Uregelmæssige eller utilstrækkelige kortisolaflæsninger er generelt indicative for denne tilstand. Imaging tests kan også udføres for at evaluere tilstanden af ​​binyrerne og hypofysen.

Personer med hypoadrenalisme oplever ofte en gradvis indtræden af ​​tegn og symptomer. Et fald i kroppens natriumniveauer kan medføre, at nogle mennesker pludselig ønsker mad og drikkevarer højt i salt. Bortset fra at blive let træt, kan enkeltpersoner også opleve udbredt fælles ubehag, humørsvingninger og vedvarende kvalme. Svimmelhed og besvimelse er ikke ualmindeligt hos nogle mennesker med binyreinsufficiens. Da hormonniveauerne bliver mere ustabile, kan symptomerne forværres væsentligt, kaliumniveauerne kan stige, og blodtrykket kan falde.

Et akut fald i blodtrykket for personer med nedsat binyrenefunktion er tegn på en komplikation, der er kendt som en Addisonskrise. Personer med denne livstruende komplikation kræver nødhjælp til at stabilisere deres tilstand. Kritisk lave kalium- og blodglukoseniveauer nødvendiggør øjeblikkelig intravenøs administration af saltvand og sukker. Yderligere væsker og næringsstoffer skal også indgives for at forhindre dehydrering.

Hormonudskiftning er hovedformålet med enhver behandlingsmetode for denne tilstand. For at kompensere for ustabile corticosteroidniveauer kan hydrocortison oprindeligt gives i et forsøg på at stabilisere cortisolniveauer. Yderligere orale kortikosteroide medikamenter, såsom prednison, kan også være foreskrevet. Placering på et syntetisk kortikosteroid regime kræver regelmæssig overvågning på grund af risikoen for mulige bivirkninger, herunder hypertension og osteoporose.