Hvad er kardiovaskulær fitness?

Kardiovaskulær fitness er en generel betegnelse, der refererer til hjerte og karsystems generelle helbred, ofte kaldet kredsløbssystemet. Disse dele af kroppen er ansvarlige for at levere ilt til organerne. Mange forskellige organer og væv, især muskler, bruger meget ilt under langvarig eller intens fysisk aktivitet. Kardiovaskulær træning øger kroppens evne til effektivt at levere ilt, hvor det er nødvendigt for at lette større fysisk anstrengelse. Fitness kan øges gennem forskellige udholdenhedsrelaterede øvelser som løb eller svømning, der indebærer at holde en forhøjet hjertefrekvens i længere tid.

Der er mange forskellige faktorer, som påvirker en persons samlede kardiovaskulære fitness. En persons hjertefrekvens bestemmer hvor hurtigt ens hjerte kan pumpe mere blod gennem kroppen. Berøringsvolumen er mængden af ​​ilt-rigt blod, som en hjertekammer kan pumpe med hvert slag i hjertet. Maksimal iltforbrug er den mængde ilt, som en persons krop effektivt kan tage i, transportere og bruge i en bestemt periode af motion. Alle disse er elementer af kardiovaskulær fitness, der kan forbedres gennem motion og en sund kost.

Øget udholdenhed er kun en af ​​de mange fordele ved forbedret kardiovaskulær fitness. Hjertet, lungerne og kredsløbssystemet har alle fordelene ved øget fitness, hvilket giver mulighed for mere effektiv blod- og iltbevægelse i hele kroppen. Personer med højt blodtryk kan bruge kardiovaskulær træning for at mindske deres blodtryk til et sundere niveau. Øget kardiovaskulær fitness og kardiovaskulær aktivitet øger også kroppens hvilende metaboliske hastighed, så kroppen kan forbrænde kalorier med højere hastighed, selv når man hviler. Kardiovaskulær træning forårsager endog endorfiner i hjernen, hvilket resulterer i en generel følelse af velvære og et fald i stress, angst og depression.

Mens de fleste forskellige former for motion forbedrer kardiovaskulær fitness på en eller anden måde, er der nogle typer, der er særligt gavnlige. Mange mennesker føler, at den eneste måde at forbedre deres fitness på er at bruge tid hver dag på en tredemølle eller elliptisk. Der er dog mange andre muligheder, der kan være betydeligt sjovere. Løb er en meget effektiv kardiovaskulær øvelse, der kan være sjov og interessant, især hvis man løber udendørs gennem interessante landskaber. Sport som tennis kan også give en fremragende træning for at øge kardiovaskulær fitness uden monotoni i at bruge timer på gymnastiksalen.