Hvad er vedvarende forstærkning?

Ved operant konditionering er kontinuerlig forstærkning forstærkning, der forekommer hver gang den ønskede adfærd opstår. Dette er i modsætning til et partielt forstærkningsskema, hvor forstærkning gives til tider, men ikke altid, på en tidsplan, som kan variere i uregelmæssighed. Typisk anvendes kontinuerlig forstærkning i et tidligt stadium af operant conditioning, når målet er at gøre bekendt med organismen betinget af de grundlæggende grundregler i situationen. Kontinuerlig forstærkning skal tilvejebringes hurtigt og konsekvent for at kunne fungere.

Forstærkning er en teknik, der er designet til at øge sandsynligheden for gentagen opførsel i modsætning til straf, hvor målet er at mindske sandsynligheden for gentagen opførsel. Ved positiv forstærkning introduceres en behagelig stimulus for situationen som en belønning, mens negativ forstærkning er fjernet som en belønning. Mens negativ forstærkning måske lyder mærkeligt som straf, er det vigtigt at bemærke, at i stedet for at straffe adfærd ved at indføre en negativ stimulus, er det givende adfærd ved at tage den ubehagelige stimulans væk.

Et klassisk eksempel på positiv forstærkning er mad. Organer fra rotter til delfiner nyder at spise specielle godbidder, og lærer hurtigt at knytte en ønsket adfærd med en snack. Ulempen ved at bruge mad til positiv forstærkning er, at en organisme kan vokse fuld, før en session er overstået. Af denne grund foretrækker folk til tider at bruge det, der er kendt som en sekundær eller betinget forstærker, noget som en organisme har været betinget af at se som positiv. For eksempel er udtrykket “god hund” i sig selv ikke en forstærker, men det bliver en, når en hund er betinget af at forbinde sætningen med mad eller fysisk opmærksomhed. Når en organisme er på en konstant forstærkningsplan, modtager den en belønning i form af en primær eller sekundær forstærker hver gang den udviser en ønsket adfærd.

Et af de mest almindeligt anvendte eksempler på negativ forstærkning kommer fra laboratorieforsøg, hvor dyrene er chokerede, indtil de udviser en ønsket adfærd, såsom at trykke på en knap. I en konditioneret form af negativ forstærkning lyder en tone før choket opstår, hvor dyret lærer at forbinde tonen med chokket. Dyret har valget af at trykke på knappen, før choket opstår, idet man lærer at undgå chok ved først at trykke på knappen. Negativ forstærkning bruges i flugt og undvigelseskonditionering, og lejlighedsvis af frustrerede forældre, som i “rengør dit værelse og jeg holder op med at gnide.”

Det kontinuerlige forstærkningsskema bruges til at etablere grundlæggende grundregler, så organismen er betinget af, hvad der sker og hvorfor. Mens dyr er blevet anvendt som eksempler i denne artikel, kan operant conditioning også bruges på mennesker. For eksempel bruger mange forældre denne metode til at undervise deres børn positive adfærd, skifte til en delvis forstærkningsplan senere, så børn ikke lærer at forvente ros med hver positiv adfærd. Som i det snigende eksempel kan forældre også bruge en betinget negativ forstærkning, hvor børn lærer at gøre noget efter at blive spurgt en gang for at undgå at blive udsat for konstante påmindelser.