Hvad er astma?

Astma er en kronisk lidelse, hvor inflammation i luftveje eller bronkier påvirker den måde luften kommer ind i og forlader lungerne og derved forstyrrer vejrtrækningen. Når allergener eller irriterende stoffer kommer i kontakt med de betændte luftveje, strammer de allerede følsomme luftveje og smelter, hvilket gør det svært for personen at trække vejret. Progressivt alvorlige symptomer kan føre til et angreb. Under et angreb reducerer overproduktionen af ​​slim der lider luftvejene yderligere luftvejene, begrænser iltindtaget og gør det vanskeligere at trække vejret. Denne tilstand påvirker 5 millioner børn i USA og 15 millioner mennesker i alt. I øjeblikket er der ingen kur, men der er medicin og livsstilsændringer, der kan hjælpe med at lindre symptomerne, så man kan føre et produktivt liv.

Symptomerne er forskellige fra person til person. De fleste mennesker oplever svær hoste tidligt om morgenen eller om natten. Den hvæsende og stramning af brystet kan forårsage åndenød. Tilstanden kan udløses af allergener eller fremkaldes af ydre irritationsmidler. Allergen-induceret astma forekommer normalt hos personer før 35 år. Den ikke-allergiske type forekommer senere, normalt i middelalderen, og udløses af træning, vejrændringer eller virusinfektioner.

Den tidlige udsættelse for allergener eller irriterende stoffer anses for at være en vigtig årsag til astma. Hereditet spiller også en rolle i at prædisponere visse grupper af befolkningen til den kroniske tilstand. De allergener, der kan udløse et angreb, omfatter dyreblod, pollen, mug og støv. Irriterende stoffer som cigaretrøg, luftsprayprodukter og parfume og ændringer i vejret kan også udløse angreb. Den bedste måde at minimere symptomerne på er at undgå udløseren. Ændring af seng og pudebetrækninger en gang om måneden, hvor man undgår skimmelsvamp, opholder sig væk fra kæledyr og undgår udendørs i blæsende dage, er nogle af de livsstilsændringer, en person kan gøre for at eliminere udløserne.

Fordi det er en almindelig betingelse i USA, findes receptpligtig medicin til behandling af tilstanden, hvis livsstilsændringer ikke lindrer symptomerne. Bronchilatorer er kortvirkende medicin, der ofte administreres med inhalatorer. Bronchilatorer slapper af i luftveje, så personen kan trække vejret mere frit. Langsigtede lægemidler bruges til at kontrollere vedvarende tilfælde. Medikamenter, der giver langsigtet lindring, omfatter kortikosteroider, beta-agonister, leukotrienmodificerende midler, Cromolyn og Nedocromil. Afhængigt af symptomerne kan læger ordinere forskellige doser for at hjælpe med at kontrollere astmasymptomer. Børns medicin indeholder lettere doser af traditionelle lægemidler.

Astma er en almindelig tilstand, som kan være alvorlig og livstruende, hvis den ikke behandles ordentligt. Livet behøver ikke at stoppe, hvis en læge bestemmer, at en person har astma. Med de rette medicin, livsstil indkvartering og korrekt behandling, kan en person leve et sundt og aktivt liv.