Hvad er empirisk behandling?

I medicin kan empirisk behandling henvise til behandlinger, der leveres før en endelig diagnose, eller tilvejebringes på baggrund af observation og erfaring. Betydningen af ​​udtrykket kan være tydelig ud fra konteksten. Begge er afhængige af praktisk medicinsk erfaring, som kan afsløre den mest effektive måde at behandle sygdom på i nogle miljøer. Forskere, der studerer empirisk behandling i begge sanser af ordet, søger bevis for at understøtte behandlingsprotokoller, der giver en endelig dokumentation for at retfærdiggøre brugen heraf i forskellige medicinske rammer.

Den første betydning af dette udtryk indebærer en situation, hvor en læge vurderer en patient og begynder at levere behandling, inden en specifik diagnose er tilgængelig, med den begrundelse, at proceduren straks er bedre end ventet. Dette kan skyldes bekymringer for, at patienten kan udvikle komplikationer, mens man venter på testresultater eller yderligere evaluering eller ude af bekymring, at patienten muligvis ikke følger med behandling, hvis der efterspørges en opfølgning. For eksempel, hvis en patient ankommer med det, der synes at være en urinvejsinfektion, kan lægen ordinere antibiotika frem for at anmode om en urinprøve og afprøve den for at finde ud af, hvilke organismer der er til stede.

På baggrund af erfaring kan læger levere øjeblikkelig empirisk behandling til gavn for en patient, der har brug for pleje. Hvis patienten ikke reagerer, kan en anden evaluering give oplysninger om hvorfor, og kan hjælpe lægen med at beslutte, hvordan man skal fortsætte. Desuden kan behandling af symptomerne empirisk stabilisere en patient tilstrækkeligt lang tid til at finde ud af, hvad der sker, så lægen kan yde en endelig omhu. Når en person holder op med at trække vejret, er det første mål at sikre luftvejen og få patienten til at trække vejret igen for at holde patienten i live, inden han fortsætter med diagnostisk test for at finde ud af, hvorfor det skete.

Observation og erfaring kan informere empirisk behandling, snarere end teori. Dette kan især forekomme i psykologi og psykiatri, hvor der er en række teorier til at forklare menneskelig adfærd og hvordan folk reagerer på behandling. Individuelle medarbejdere inden for mental sundhed kan træffe egne beslutninger om behandling af patienter på baggrund af erfaringer, undersøgelser og samtaler med andre mennesker på området. Kognitiv adfærdsterapi, for eksempel, er en form for behandling empirisk for flere psykiske lidelser.

Erfaring kan informere en praktiserende dommer, hvilket er en grund til, at patienter har tendens til at foretrække sundhedsplejeudbydere med mere træning og erfaring. I situationer hvor flere behandlinger kan overvejes, kan en individuel beslutning træffes på baggrund af observationer fra tidligere patienter og lignende hændelser. Således kan to patienter, der behandles for samme tilstand, få forskellige og lige rimelige behandlinger, fordi deres læger arbejder på praktiske erfaringer tidligere og ikke overvejende medicinsk teori.