Hvad er gestalt terapi?

Gestaltterapi er en form for psykoanalyse, der oprindeligt blev udviklet af Laura og Fritz Perls, og Paul Goodman i 1940’erne. Det har ændret sig på nogle måder siden da, men i grunden er det reaktionært mod den typiske freudianske analyse af patienter, hvor patienter tolkes af terapeuter og viser hvilke problemer de har. I stedet angiver Gestalt terapi, at patienter skal komme til konklusioner og bevidsthed om sig selv. Dette aspekt af denne terapi udøves ofte i dag.

En af hovedtemaerne i Gestalt-terapi er ideen om, hvordan en persons kontakt med andre afbrydes gennem en række adfærd. Fuld kontakt, og dermed at kende og elske andre (på en seksuel, forældre eller ledsagende måde) kan ikke opnås, før en person genkender den måde, hvorpå han eller hun har opstillet hindringer for en sådan kontakt.

Nogle af måder, hvorpå denne type terapi hjælper patienten med at evaluere afbrudt eller defekt kontakt, er ved at vurdere summen af ​​patientens kommunikative evner. Evaluering af hele præsentationen, ikke kun hvad en patient siger, men hvordan de virker, hvordan de taler, ord de vælger og kropssprog kan hjælpe patienten med at opdage barrierer for at fuldføre kontakten.

En del af måden Gestalt-terapi virker på, er således gennem interaktiv observation, for eksempel kan terapeuten tage fat på patientens kropssprog, når patienten taler. For eksempel kan en Gestaltterapeut spørge: “Hvorfor holder du ved med at vække din fod, når du taler om din mand? Hvad betyder det? “En Gestaltterapeut ville holde styr på denne form for ikke-verbal kommunikation som en måde at se på hele personen, ikke blot det emne, personen diskuterer.

Et andet træk ved denne praksis er begrebet mindfulness. At være opmærksom på flere aspekter af kommunikation og interaktion kan hjælpe med at søge kontakter og forstå, hvornår kontakterne fejler. Gennem terapeutens kommentarer og observation har patienten forhåbentlig ført til oplysning. Dette kaldes ofte “Aha!” Eller “Gestalt” oplevelsen. Faktisk bruger folk ofte udtrykket Gestalt til at henvise til et bestemt øjeblik af indsigt.

Disse Gestalter er afgørende for at blive mere opmærksomme og opdage vejen for at overvinde problemer eller symptomer på mental forstyrrelse. Denne form for mindfulness er også beskæftiget i kognitiv adfærdsterapi (CBT), selvom den mangler de interaktive observationskvaliteter, som Gestalt terapi er kendt for.

Gestaltterapi er faldet ud af favør. Der er stadig få Gestalt-praktiserende læger, men hovedsagelig nyere terapier, der er udviklet i 1980’erne og fremover, er blevet mere fremherskende og mere populære. Processen hos patienten, der opdager stier gennem gradvis selvbevidsthed er imidlertid nøglen til mange moderne terapeutiske teknikker.