Hvad er herpes simplex?

Herpes simplex er en sygdom, der skyldes to vira, herpes 1 og herpes 2, der almindeligvis henvises til simpelthen som HSV -1 og HSV-2. Denne betingelse er identificeret baseret på hvor det forekommer i kroppen, med de to store manifestationer er genital herpes og oral herpes. Genital herpes, der ofte omtales som herpes, forekommer hos både han- og hungeneralerne, mens orale herpes kan forekomme i eller omkring munden. Ud over disse almindeligt kendte former er en række andre sygdomme også forårsaget af herpes simplex, herunder neonatal herpes, Mollarets meningitis, keratitis, herpetic whitlow og cerebral herpes infektion encephalitis. Det er også muligt, at Bells parese skyldes denne virus.

Det mest synlige symptom på herpes simplex er udseendet af små, smertefulde blærer. Disse blærer kan kløe noget, og kan stikke eller smerte. De er væskefyldte og kan ledsages af influenzalignende symptomer, herunder hovedpine, smerter i muskler, udmattelse og feber. Blærer har tendens til at danne tæt på læben i tilfælde af oral herpes, og nær eller på de eksterne seksuelle organer i tilfælde af kønsherpes. I tilfælde af kønsherpes kan et udbrud også ledsages af hævede lymfekirtler i kønsregionen samt smerte under urinering.

Generelt ses symptomerne på herpes simplex infektion i et stykke tid og forsvinder derefter igen. På noget tidspunkt kan symptomerne ses igen, men der er en række ting i forbindelse med udbrud. Mest formentlig kan et formindsket immunsystem som følge af anden sygdom forårsage, at herpes simplexviruserne genererer symptomer. Stress er også blevet forbundet med herpes, især de orale og kønsmæssige sorter. I perioder med udbrud er chancen for transmission øget, men det skal understreges, at selv om der ikke er nogen symptomer synlige, og selv når viruset har forblået sovende i længere perioder, kan det stadig overføres via kontakt.

Sværhedsgraden af ​​herpes symptomer varierer meget fra person til person, og kan variere fra udbrud til udbrud. Mange mennesker har få mærkbare symptomer, som blot virker som passive bærere. For dem, der oplever symptomer, begynder de normalt inden for to dage til tre ugers infektion, og kan så gentage sig med et hvilket som helst interval, eller når miljømæssige faktorer forårsager et udbrud. Tilbagefald er imidlertid sjældent lige så intens som det første udbrud, og mange mennesker vil opleve et udbrud og så ikke se flere symptomer i måneder, år eller i nogle sjældne tilfælde selv for resten af ​​deres liv.

Der er ingen kendt kur mod herpes simplex, og der er ingen kendt vaccine. Der er en række lovende vacciner undersøgt, men enhver vaccine er sandsynligvis år væk fra at blive perfektioneret. Selvom herpes simplex ikke kan helbredes, er der en række lægemidler, der kan tages for at hjælpe med at mindske afgivelsen af ​​viralcellerne, for at beskytte mod at blive inficeret og for at reducere eller eliminere de værste symptomer på et herpesudbrud.