Hvad er insulin

Insulin er et hormon, der produceres af bugspytkjertlen, og som regulerer niveauet af glukose – et simpelt sukker, der giver energi – i blodet. Humane legemer kræver en stabil mængde glukose i løbet af dagen, og at glukose kommer fra de fødevarer, som folk spiser. Folk bruger ikke hele dagen og spiser lidt mad ad gangen for at opretholde en stabil strøm af glukose. Det er her, insulin kommer i spil, så folkets kroppe gemmer glukosen, så det kan bruges efter behov.

Når en person har mere glukose i blodet end nødvendigt på det tidspunkt, stimulerer insulin celler i lever, muskler og fedt. Lever- og muskelceller kombinerer glukose i en forbindelse kaldet glycogen, der hovedsagelig opbevarer energien til senere brug. Insulin fjerner også andre biprodukter fra fødevarer fra kroppen ved at stimulere fedtceller til dannelse af fedtstoffer fra fedtsyrer og ved at stimulere lever- og nyreceller til at omdanne aminosyrer til proteiner. Dette hormon forhindrer også lever og nyrer i at producere glukose fra delvist metaboliserede materialer, en proces, der kan beskadige disse organer over tid.

Insulin, som består af 51 aminosyrer, er tæt forbundet med glucagon, et andet hormon, der udskilles af bugspytkirtlen. Glucagon kaldes til handling, når der ikke er nok glukose i blodet. Det stimulerer leveren og musklerne, således at de bryder ned glykogenet, der blev skabt gennem insulins intervention. Insulin og glucagon arbejder sammen for at kontrollere kroppens blodglukoseniveau eller blodsukker.

Når en persons krop ikke producerer insulin, har han eller hun type 1-diabetes. Nogen, der har type 1-diabetes, skal modtage insuliner af insulin for hans eller hendes krop for at kunne regulere blodets sukkerindhold. Når en persons krop producerer insulin, men ikke bruger det korrekt, har han eller hun type 2-diabetes, som er meget mere almindelig end type 1. Mennesker, der har type 2-diabetes, har typisk højt blodsukkerindhold, som de skal regulere gennem kost og dyrke motion. Insulin eller visse andre lægemidler kan også bruges til behandling af type 2-diabetes, hvis den korrekte diæt og motion ikke er i stand til at regulere patientens blodsukkerindhold.

Insulin spiller også en væsentlig rolle i hjernen. Forskning har vist, at hjerneinsulin hjælper med at forbedre en persons hukommelse og evne til at lære. Der har også været undersøgelser, der tyder på, at insulin kan hjælpe med at bekæmpe Alzheimers sygdom ved at hæmme proteinerne, der angriber offerets hjerneceller, hvilket vil reducere eller forhindre hukommelsestab. Der er udført undersøgelser, hvor Alzheimers patienter sprøjter insulin gennem deres næsebor, og resultaterne har været opmuntrende for forskere.