Hvad er isotonisk træning?

Isotoniske øvelser er en form for motion, der involverer kontrolleret sammentrækning og forlængelse af muskler og mobilisering af leddene omkring disse muskler. For øvelse at være isotonisk, skal den involverede spænding forblive konstant i løbet af øvelsen, snarere end fluktuerende. En af de mest klassiske former for isotonisk træning er vægtløftning. Denne type motion har tendens til at være billigt at udføre, og den kan bruges til at udvikle styrke i både musklerne og leddene.

Mennesker blander i øvrigt isotonisk og isometrisk øvelse, fordi de to termer lyder meget ens. Hovedforskellen er bevægelsens tilstedeværelse. I isotoniske træningstrækninger bevæger leddene sig gennem en række stillinger styret af brugeren, mens i isometrisk øvelse forbliver leddene stationære. Hvis man trykker palmerne mod en væg og læner sig ind i dem for at forlenge musklerne, er det en isometrisk øvelse, mens man gør en pushup er en isotonisk øvelse.

Klassisk er isotonisk øvelse brugt til at understøtte en overordnet fitnessplan. Folk løfter vægte, gør pushups og pullups, og engagerer sig i andre former for isotonisk træning for at gøre sig mere egnet til en bestemt sport. En svømmer kan for eksempel bruge denne type øvelse til at opbygge armene til at være en mere effektiv og kraftfuld svømmer. Regelmæssig isotonisk øvelse kan også fremme sunde led, som vil fungere godt i alderdommen.

Lys isotoniske øvelser bruges nogle gange i fysioterapiprogrammer til forsigtigt at udvikle muskel- og ledstyrke. Den blide forlængelse og sammentrækning af musklerne, der opstår under øvelsen, kan bruges til at identificere problemområder, såsom et punkt, hvor en muskel oplever et meget højt niveau af belastning. Øvelsen kan også opbygge muskler og led efter operation eller traume med vejledning fra en fysioterapeut eller personlig træner, der har erfaring.

Hver persons krop er anderledes, og ideelt set bør et isotonisk træningsprogram udvikles til en bestemt person, i stedet for at blive brugt generisk. Professionelle atleter udvikler ofte sådanne programmer med deres træner og idrætslæger for at nå et optimalt præstationsniveau. Personlige instruktører, fitnessinstruktører og fysioterapeuter kan tilbyde forslag og hjælpe med at formulere passende programmer for at sikre, at folk bruger det mest egnede og effektive sæt øvelser. For folk, der bare går i gang med en øvelsesplan, er det en god ide at konsultere en læge og at arbejde sammen med en træner for de første par sessioner for at lære at træne sikkert og effektivt.