Hvad er sort håret tungen?

Som navnet antyder, er den sorte hårede tunge en tilstand, hvor tungen bliver sort og påtager sig et noget furet udseende. Tungen kan også synes at være brun, gul eller lidt orange, selv om den forstyrrende uklarhed næsten altid vil være en konstant. Dette er ikke en alvorlig tilstand, i de fleste tilfælde, og det er forårsaget af bakterier.

På trods af hvordan det ser ud, er kontraherende sort håret tunge ikke en årsag til panik. For det første er det en godartet tilstand og er ikke symptomatisk for en alvorlig eller livstruende sygdom. Hvis nogen vågner om morgenen med dette, bør han ikke bekymre sig for meget. Dette er en midlertidig tilstand forårsaget af en overvægt af orale bakterier. Det forsvinder som regel alene uden nogen form for medicinsk behandling.

Symptomerne ud over det faktum, at personens tunge er sort og håret, kan indeholde en jern eller metallisk smag i munden. Dårlig ånde er også almindelig, som det er en gaggingoplevelse. Hvad der synes at være hårvækst på tungen er faktisk filiform papiller – de små støder på tungen, der gør det slibende – som er forlænget på grund af bakterierne. På trods af alt dette er den eneste grund til, at nogen måske skal konsultere en læge, hvis symptomerne vedvarer i over ti dage.

Selv om bakterier er de skyldige, der forårsager sort håret tunge, er årsagerne til, at sådanne bakterier udvikler sig åbne for debat. Dårlig oral hygiejne er sandsynlig, og de normale mundbakterier kan undergå en ændring, hvis man har taget antibiotika. Visse mundskyllevand og syreaflastningsprodukter – især dem der indeholder henholdsvis peroxid eller vismut – kan bidrage til problemet. Kraftig rygning gør næsten engang mere disponibel over for denne tilstand, ligesom det tunge forbrug af kaffe eller te.

Behandling af dette problem er enkel – individet skal sørge for at børste tænderne med fluoriseret tandpasta efter hvert måltid. Flossing tænderne hver dag er både en forebyggende foranstaltning og en måde at hjælpe sort håret tunge udslette. Dette gælder især som en person bliver ældre, da tilstanden bliver mere almindelig med alderen. Sidst men ikke mindst bør folk følge den traditionelle visdom om at holde op med regelmæssige tandlægesteder, efter tandlægeens instruktioner og deltage i regelmæssige rengøringer.