Hvad er tilskrivningsteori?

Attributionsteori er et koncept i psykologi. Som en del af et forsøg på at forstå verden og udøve kontrol forsøger folk normalt at tildele årsager til handlinger og begivenheder, idet man tror at alt har en forklaring, hvis man graver langt nok. Den måde, hvorpå attributionser spiller ud, kan være meget afslørende, da det måske ikke overraskende er, at folk har forskellige standarder for tilskrivning. Anvendelsen af ​​disse standarder kan give anledning til fordomme, strømforstyrrelser og lignende sociale spørgsmål.

I tilskrivningsteori er der to mulige forklaringer til en begivenhed eller en handling. Den ene er intern, også kendt som iboende, forklaringen stammer fra det faktum, at nogen eller noget er motiveret af interne kræfter. For eksempel, når nogen siger “ikke noget imod Sally, det er bare den måde hun er”, de illustrerer intern tilskrivning. Omvendt, når situationer, miljømæssige eller ekstrinsiske faktorer menes at være årsagen til noget, udøver nogen ekstern tilskrivning. I et eksempel kan man sige “John ville have fået rapporten ind i tide, men serveren styrtede.”

En interessant ting at bemærke om denne teori er, at folk ikke er konsekvente, når de anvender attributions. Når nogen laver en fejl, vil han eller hun have en tendens til at skylde fejlen på eksterne faktorer. Når nogen identificerer en fejl lavet af en anden, skyldes interne faktorer ofte. Dette gør det muligt for folk at flytte ansvaret for personlig skyld på eksterne faktorer, mens de holder mennesker personligt ansvarlige for fejl, de har lavet.

Når nogen lykkes, skyldes dette ofte interne faktorer som færdigheder eller kompetencer. Når borde vendes og succes anerkendes hos en anden, er folk mere tilbøjelige til at foreslå, at eksterne faktorer som held var ansvarlige. Disse tendenser illustrerer, at folk gerne tager æren for succes, og undgå skylden, hvor de kan.

Sociale interaktioner kan også påvirkes af tilskrivningsteori. Folk vil ofte bruge denne teori til at hævde noget reflekteret herlighed, som når sports fans siger “vi vandt”, selvom de ikke var på holdet. Omvendt kan tilskrivninger bruges til at afstå fra fejl, det kan være “de tabte”, når et hold taber.

Forståelse af tilskrivningsteori kan være vigtig, når man udfordrer ens egne forstyrrelser, eller når man forsøger at forstå en gruppes dynamik. At vide, at folk vil hævde det personlige ansvar for succes og skylden på andre, kan være særligt vigtige på arbejdspladsen, hvor folk bruger attributionsteori, da de kæmper for kampagner, anerkendelse og godt omdømme.