Hvad er indtagelse?

Indtagelse er processen med at indtage noget og tage det ind i kroppen. Normalt bruges ordet til at beskrive at indtage mad gennem munden, som mennesker og mange dyr gør. Det kan også bruges til at beskrive absorption af materialer eller næringsstoffer af en celle eller organisme. For eksempel kan en celle indtage næringsstoffer ved at absorbere dem.

Hos mennesker indtager indtrængen oftest gennem munden. En person kan indtage mad og drikke ved at tygge og sluge eller ved at sluge alene. Derudover indtager mennesker ofte lægemidler gennem munden. For eksempel kan et menneske sluge en kapsel, pille eller flydende medicin. Nogle piller er også designet til at tygges frem for at blive slugt. Der er endda nogle medikamenter, der er i pulverform og designet til at blive kombineret med mad, såsom æbleauce, før indtagelse.

Når en person indtager noget, begynder stoffet at komme igennem mave-tarmkanalen i en proces kaldet fordøjelse. Maden rejser til maven, hvor mavesyrer og enzymer virker på det, mens maves muskelforing klemmer og blander maden. Til sidst flytter maden videre til tarmene. Det meste af fordøjelsen, nedbrydningen af ​​mad til brug af kroppen, sker i tyndtarmen. Særlige saft og enzymer er færdige med at bryde fødevaren ned i næringsstoffer, som kroppen bruger, og efterlader affaldet at rejse ind i tyktarmen og ud af kroppen.

Desværre er mad og drikke ikke de eneste ting, en person kan indtage. Munden kan også være et indgangspunkt for mikroskopiske organismer, vira og bakterier, der gør en person syg. Ofte kommer disse ting ind i kroppen, fordi de er i forkert forberedt eller opbevaret mad. Nogle gange kommer de ind i kroppen, når nogen går på toilettet og derefter forsømmer at vaske hænderne før de forbereder, serverer eller spiser mad. Indtagelse af patogener kan sippe en person midlertidigt, men nogle gange er et patogen skadeligt nok til at være dødelig.

Nogle gange indtager mennesket fremmedlegemer, som knapper, mønter og batterier ved et uheld. Ofte går sådanne ting ud af kroppen i afføring og forårsager ikke skade. Slukningsbatterier kan dog medføre problemer med vejrtrækning, opkastning og udslæt.

Interessant nok er der nogle organismer, der ikke indtager mad gennem munden. For eksempel indtager amoebas, single-cellede organismer mad, men har ikke brug for en mund til at gøre det. I stedet absorberer de mad i deres kroppe efter indpakning omkring en forbrugsstof. Celler indtager på samme måde, absorberer mad eller andre stoffer gennem cellemembranen, som er en beskyttende barriere omkring cellen.