Hvad er sprød astma?

Skør astma er en sjælden, alvorlig form for astma. Lider oplever de samme symptomer, der påvirker alle astmatikere, herunder vejrtrækning, hoste og vejrtrækningsbesvær, men symptomerne er meget hårdere, har tendens til at komme pludselig og uforudsigeligt og er ofte resistente mod traditionelle medicin. Der er to sorter af skør astma, type 1 og type 2.

Type 1 skør astma er karakteriseret ved kroniske symptomer, der påvirker lider på daglig basis. Patienter er typisk på høje doser af daglig medicin for at kontrollere deres astma, da regelmæssige doser er ineffektive. Den igangværende karakter af deres problem begrænser ofte deres evne til at udføre normale daglige opgaver, hvilket gør det meget vanskeligt og frustrerende at klare. Ud over deres kroniske lidelse lider de normalt af periodiske alvorlige angreb, der kommer med næsten ingen advarsel. Disse patienter kræver ofte indlæggelse for at få deres vejrtrækningsproblemer under kontrol, enten fra et akut angreb eller fordi deres generelle tilstand nedbryder signifikant over en periode.

For dem med type 2 skør astma, er deres symptomer ret godt kontrollerede det meste af tiden. Hvad der skiller dem fra almindelige astmapatienter er uventede, pludselige angreb med ekstremt intense symptomer, der ligner dem, der påvirker type 1-syge. Disse lejligheder er ofte alvorlige nok til at være livstruende og kræver generelt hospitalsindlæggelse.

Behandling for denne tilstand involverer normalt de samme medikamenter, der anvendes til regelmæssig astma, men ofte er meget mere nødvendigt end i normale tilfælde. Hurtigtvirkende bronkodilatorer anvendes til hurtig relief, og steroider, kortikosteroider og langsomt frigivende bronchodilatorer anvendes til langsigtet behandling. Skøre astma patienter kan anvende specielle leveringsmetoder, såsom forstøvningsstoffer eller subkutane injektioner, for at imødekomme de større doser af deres medicin. Type 2 patienter kan også bruge strategier til at forsøge at begrænse deres alvorlige angreb, såsom at undgå allergier og andre udløsere.

Når et angreb har udviklet sig til det punkt, at hospitalisering er nødvendig, skal patienterne behandles hurtigt og aggressivt, da tilstanden er potentielt dødelig. Steroider og andre lægemidler skal ofte indgives intravenøst ​​for at hjælpe med at kontrollere symptomer. Patienter, der ikke reagerer betydeligt på medicin, kan kræve en ventilator for at få ekstra ilt. Blodgasser og ilt bør overvåges, indtil de vender tilbage til det normale. Patientens overordnede status skal evalueres for at afgøre, om han eller hun kan udtømmes og styre hans eller hendes astma hjemme.